Er zijn letterlijk honderden soorten schoenveters op de markt en deze worden voor verschillende dingen gebruikt. Het is daarom geen verrassing om te horen dat mensen soms door de bomen het veterbos niet meer zien, als ze een schoenveter willen uitzoeken. Zoveel keuze, dat roept keuzestress op! In deze blog helpen we je keuze wat overzichtelijker te maken.

Soorten schoenveters

Meestal wanneer mensen praten over soorten veters, dan gaat het over schoenveters. Nette schoenen hebben vaak ronde schoenveters, deze zijn dunner dan platte veters en ogen subtieler en eleganter. Schoenen die voornamelijk casual gedragen worden, zoals sportschoenen of sneakers, hebben vaak platte schoenveters. De meeste schoenveters hebben een lengte van 75 tot 90 cm, maar kortere komen ook voor. Schoenveters worden het meest in de kleuren bruin, zwart en wit gemaakt, maar er zijn ook ontelbare flitsende designs voor veters gemaakt.

Geschiedenis van veters

De eerste schoenveters komen we in de Middeleeuwen tegen en kwamen voor in de zogenaamde snavelschoenen, waar een lange punt aan zat en daaraan hun naam dankten. Het idee voor deze  schoenen is waarschijnlijk door kruisvaarders meegenomen uit het Midden-Oosten. De regel gold: hoe langer de punt van de snavelschoen, hoe hoger de status  van de drager in de maatschappij.       In de achttiende en negentiende eeuw zien we veters in bottines en enkellaarsjes, dit schoeisel had voornamelijk een vetersluiting van opzij. In deze tijd werden de eerste sportschoenen gemaakt, uiteraard voor de hogere klasse. Na 1850 werden schoenveters steeds populairder, dit kwam omdat de naaimachine in gebruik genomen werd en hierdoor laarzen en schoenen gemakkelijker te maken waren. De prijs van schoenen en laarzen met veters werd lager en de arbeidersklasse ging ze daardoor meer dragen. In de laat twintigste- en vroege eenentwintigste eeuw domineren de sneakers of sportschoenen het casual modebeeld en zien we de bekende platte schoenveters overal in het straatbeeld opduiken.

Hoe worden veters gemaakt

Schoenveters worden vooral gemaakt van katoen, leer of nylon. Bij katoenen veters worden de vezels kruiselings in elkaar gevlochten worden, dit maakt de schoenveters bijzonder sterk. Platte katoenen veters passen goed in sneakers of sportschoenen, terwijl nylon veters goed passen in wandelschoenen. Het nadeel van katoenen veters is dat ze vocht opnemen, nylon veters hebben dit probleem niet en zijn daarom beter geschikt voor wandelschoenen. Leren veters zien er luxe uit en komen vaak voor in high-end schoenen.

Grappige en opvallende veters kopen

Je kunt de leukste en gekste design schoenveters voor je schoenen kopen, zo heb je bijvoorbeeld: gouden en zilveren schoenveters, spiraal en glitter veters, maar ook siliconen veters. Die laatste zijn ‘veters’, eigenlijk siliconen strips, die in de vetergaatjes gehaakt worden. Dit hoef je maar één keer te doen en daarna hoef je nooit meer je veters te strikken. Onze schoenen worden qua design steeds flitsender en de schoenveter beweegt in deze ontwikkeling moeiteloos mee.