Wanneer je een crematie of een begrafenis hebt dan wil je het liefst beschikken over een goede outfit, maar hoe zit dat nu met een outfit voor een begrafenis of crematie, wat draag je dan?

Netheid is nog steeds het uitgangspunt.

Het is voor een begrafenis of crematie nog altijd vrij gebruikelijk om een nette en meestal ook een donkere outfit te kiezen. Doordat je een outfit met zorg en beleid samenstelt toon je ook respect naar de overledene toe en uiteraard ook richting de nabestaanden. Het is meestal niet heel gebruikelijk en ook niet netjes om in je alledaagse kleding op een uitvaart te verschijnen. Echter, soms is het zo dat de overledene dit juist had gewild, maar dan is dit meestal wel bekend. Nu gaan we echter kijken naar de gebruikelijke kledingvoorschriften zonder speciale wensen.

Voorschriften voor mannen.

Voor mannen is het gebruikelijke voorschrift om een pak aan te trekken. De kleuren zijn meestal grijs, donker blauw, maar het meest gebruikelijk is zwart. Je kunt hieronder een wit overhemd dragen. Een andere kleur kiezen kan, zolang het maar geen overfelle kleuren zijn. Wanneer het een minder formele uitvaart betreft dan hoeft er niet per se een pak gedragen worden. Dan is een overhemd ook voldoende. Wanneer je geen overhemd wilt dragen, dan kun je ook gaan voor een nette trui of een neutraal shirt met een nette broek. Een spijkerbroek is voor uitvaart niet heel gangbaar. Dus probeer vooral een nette en donkere broek te dragen. Wat schoenen betreft is het voor mannen zaak om nette en gepoetste schoenen te dragen die goed passen bij de rest van de outfit

Voorschriften voor vrouwen.

Voor de vrouwen is er qua keuze niet iets meer dan voor de mannen. Vrouwen kunnen namelijk kiezen uit een blouse, een pantalon, een nette jurk of een nette rok. In principe maakt het niet uit zolang de kleding maar een nette uitstraling geeft en er geen sprake is van te veel bloot. Daarnaast is het belangrijk om geen vrolijke kleuren te dragen, maar meer te denken richting de donkere kleuren. Je kunt in plaats van een jas ook kiezen voor en mantel of een poncho. Daarnaast moet je schoenen kiezen die goed bij de outfit passen. Dit kunnen nette laarzen zijn, of bijvoorbeeld een paar hakken. Zo lang het niets richting het alledaagse is dan is het goed. Houd het ook subtiel wat betreft sieraden.

Wordt de aankoop vergoed door de uitvaartverzekering?

Niet iedereen heeft een outfit liggen voor uitvaart, dan zal je er een moeten kopen. Worden de kosten hiervoor door uitvaartverzekeringen en begrafenisverzekeringen vergoed? Wanneer er sprake is van een naturaverzekering, en de verzekerde heeft kenbaar gemaakt dat er voor iedereen een outfit moet worden verzorgd, dan worden de kosten vergoed. Dit is echter niet heel gebruikelijk, dus de kans dat deze kosten worden vergoed is klein. Wanneer er sprake is van een kapitaalverzekering en de nabestaanden zijn het er over eens dat het geld voor een deel kan worden besteed aan een outfit voor de uitvaart, dan kan dit via het verzekeringsgeld worden gerealiseerd.