De jaren 50 staan op het gebied van mode bekend als een periode van verandering. Na de Tweede Wereldoorlog kregen mensen wat meer vrijheid om hun eigen kledingstijl te kiezen. Tegenwoordig zien we bij verschillende ontwerpers de trends uit de jaren vijftig terugkomen. We pikken een aantal belangrijke en herkenbare trends uit die tijd er tussenuit.

Jurken

De jurk uit de jaren 50 had een typische vormgeving die ook nu weer op de catwalks verschijnt. Kenmerkend is onder andere de smalle taille, lengte tot over de knie en de uitlopende vorm bij de heupen. In de jaren 50 bestonden de jurken vaak uit een mooie print. Bij de huidige jurken komt dit klassieke silhouet weer terug.

 

Halterneck

De halterneck, waarbij de stof lang de hals naar de achterkant van de nek loopt en de rug bloot is, lijkt ook weer terug in de mode te komen. Vaak in de vorm van een jurk in combinatie met een smallere taille.

 

Jaren 50 poedelrok

De poedelrok uit de jaren 50 lijkt ook weer terug te komen. De langere rok die rond de knieën danst komt steeds vaker voorbij tijdens de modeshow van verschillende bekende ontwerpers. Wel zijn de standaard kleuren blauw en paars vervangen door een groter pallet aan kleuren.

 

Polka dots

Ook lijkt het erop dat de polka dots of polka stippen terug gaan komen in de modetrends. Niet alleen in de zwart wit variant, maar ook tal van andere kleur combinaties. En op elk willekeurig kledingstuk: hoeden, jurken, schoenen of accessoires.

 

Zijden sjaal

Ook de zijden sjaal is terug van weggeweest en is op de catwalk van menig modeshow gespot. Om het hoofd, door het haar of om de hals: de sjaal is weer hip. Qua kleurencombinaties en ook de lengte van de zijden sjaal is alles toegestaan.

 

Geïnteresseerd in kleding uit de jaren 50? The Fifties Store heeft een groot assortiment mode uit de jaren vijftig. Daarnaast kun je er ook terecht voor onder andere retro meubels en retro verlichting.