Het is erg goed mogelijk dat je je afvraagt wanneer je in Nederland momenteel precies een mondkapje op moet. Er gaan veel verhalen rond en er bestaat twijfel over wanneer je nu wel en wanneer je nu niet een kapje moet dragen. Eigenlijk zijn de regels heel simpel en de uitleg ook. Hier vind je de exacte actuele informatie over het dragen van mondkapjes in Nederland.

Medisch mondkapje voor medisch personeel

Regel nummer één is erg simpel: medische mondkapjes moeten beschikbaar blijven voor medisch personeel. Zonder een mondkapje kunnen zij hun werk niet doen. Dus als jij mondkapjes aan gaat schaffen, kies dan voor niet-medische kapjes, zodat je de voorraad voor ziekenhuizen en klinieken niet aantast. Je mag ook zelf een mondkapje maken. Instructies daarvoor vind je op de website van de Rijksoverheid. De uitzondering op deze regel betreft situaties waarin je afscheid wilt nemen van iemand met het coronavirus. Als je dan geen 1,5 meter afstand kunt houden moet je een medisch mondneusmasker dragen. Overleg dit altijd wel eerst met de arts.

Gebruik van niet-medische mondkapjes

Niet-medische mondkapjes kopen is in Nederland alleen verplicht in het openbaar vervoer en in elk ander voertuig dat je van A naar B brengt. Dat is omdat afstand houden in die situatie niet mogelijk is. Niet-medische mondkapjes zijn bedoeld om overdracht van het virus tegen te gaan. Ze zorgen ervoor dat iemand die het virus bij zich draagt dit niet aan iemand anders kan geven, maar als je een mondkapje draagt kun je het virus wel oplopen. Daarom is het belangrijk dat iedereen in het vervoer zich aan deze regel houdt.

Verder zijn de basisregels van kracht

De overheid heeft geen verdere verplichtingen opgelegd en een mondkapje dragen in privétijd is niet nodig. In plaats daarvan zijn er enkele basisregels waar iedereen zich aan moet houden.

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Als je verkouden bent, blijf dan thuis en laat je testen.
  • Vermijd drukte en situaties waarin 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

Hygiënemaatregelen

De overheid verwacht ook dat men de hygiënemaatregelen volgt. Als iedereen dit doet, dan is een mondkapje minder noodzakelijk. Was daarom je handen regelmatig met zeep en probeer je gezicht niet aan te raken. Hoest in je elleboog en snuit je neus alleen in papieren zakdoekjes die je daarna weggooit. Schudt geen handen en werk thuis als dat mogelijk is.

Mondkapjes in het (openbaar) vervoer

De enige situatie waarin je dus echt verplicht wordt om een mondkapje te dragen is wanneer je van A naar B reist. Je moet dan een niet-medisch kapje op, omdat de basisregels en hygiënemaatregelen niet uitvoerbaar zijn. Je kunt mondkapjes voor het openbaar vervoer overal krijgen, op het station, in de stad en online. Je gebruikt ze één keer voordat je je mondkapje weggooit of opbergt voor de was. Als je merkt dat je kapje nat wordt, dan moet deze vervangen worden. Volg altijd de instructies op de verpakking en raak het stoffen gedeelte niet aan.