Hardlopen is een van de meest toegankelijke en populairste duursporten van ons land. Dit komt met name door het feit dat je overal en altijd kunt hardlopen: van vroeg in de morgen tot laat in de avond. Naast verschillende, aangelegde hardlooppaden in bijvoorbeeld bossen en parken, is het ook mogelijk om langs woonwijken en rondom sportvelden hard te lopen. Je ziet dan ook dagelijks veel mensen hardlopen in groepjes of individueel, waaruit blijkt dat hardlopen niet alleen een sportief uitje is, maar ook nog eens bij kan dragen aan je dagelijkse sociale contacten. Op een relatief laag tempo hardlopen samen met je vrienden of vriendin behoort dan ook tot een van de populairste sportactiviteiten binnen ons land. Voor beginnende hardlopers kan het echter soms wennen zijn. De basis is echter voor iedereen hetzelfde en start met de juiste sportkleding en accessoires. In dit blog lees je hier meer over. 

Hardloopschoenen

Veruit hét belangrijkste onderdeel van hardlopen zijn de schoenen die je aanhebt. Met name beginnende hardlopers zie je regelmatig nog voorbijkomen op eenvoudige sneakers. Dit type schoen is niet speciaal ontwikkelt voor hardlopen en beschikt niet over de benodigde demping. De relatief harde zolen van menig sneaker kan op termijn zorgen voor vervelende blessures aan bijvoorbeeld je enkels of knieën. Deze blessures ontstaan enerzijds door de compacte en harde zolen, waardoor je knieën en enkels overbelast raken door de herhaaldelijke impact van de grond. Daarnaast is de kans groot dat je door dagelijkse sneakers een ongewenste loopstijl aanneemt. We raden dan ook aan op speciale hardloopschoenen aan te schaffen. Bij gespecialiseerde winkels kun je eenvoudig laten testen wat jouw loopstijl is en welk type hardloopschoen hierbij past. 

Hardloopkleding

Naast schoeisel is ook je kleding van invloed op je ervaring tijdens het hardlopen. We raden dan ook aan om lichte en strakke kleding te dragen, waardoor je minder gewicht hoeft mee te nemen en minder weerstand voelt. Dit zal je prestaties en ervaring ten goede komen. Ook is het tijdens de wintermaanden van belang dat je jezelf warm genoeg kleedt. Denk bijvoorbeeld aan een thermoshirt en goede, stevige herensokken.

Accessoires

Veel hardlopers houden tijdens het hardlopen hun tijd en afstand bij door middel van verschillende applicaties. Deze applicaties zijn ideaal om je prestaties en vooruitgang te analyseren. Daarnaast worden mobiele telefoons vaak gebruikt om muziek mee te luisteren tijdens het hardlopen. Om geen last te hebben van een mobiel in je zak tijdens het hardlopen, zijn er speciale mobiele armbanden ontwikkeld, waardoor je jouw mobiel eenvoudig aan je bovenarm bevestigd.