Tegenwoordig zijn er vele soorten leren jassen te koop voor mannen. Ook hebben de mannen veel keuze in de stijl van het jasje en de stof. Een echte leren jas voor heren is kwalitatief gezien vaak beter en gaat langer mee, dan de nep-leren jasjes. 

De klassieke biker jack

Vraag een kind om een tekening te maken van een leren jasje en ze zullen je een van deze schetsen. Tenminste iets wat hierop lijkt. 

Het jasje werd in 1928 gemaakt door leerlegende Schott NYC voor Harley-Davidson gemaakt en werd de Perfecto genoemd, naar de favoriete sigaren van oprichter Irving Schott. Het jasje had een gecoupeerd lichaam, overmaatse inkepingen, een diagonale rits, epauletten, vier voorzakken en een riem. Dat heeft deze jas nog steeds. Als dat niet zo is, is het geen echte biker jas. Draag deze jas bijvoorbeeld met zwarte laarzen, een effen witte t-shirt en een zwarte spijkerbroek. 

Café racer jas

De grootste invloeden en inspiratie bronnen naast militairen en sportkleding is de autowereld, met rijschoenen en een geribbelde knieboek e.d. Wikkel deze twee stijlen samen en je hebt een racer jas.

Bij terugkomst uit de Tweede Wereldoorlog lieten veel soldaten hun motor opvoeren om tussen tussen de plaatselijke pubs en cafés te racen. Hierdoor kwam er behoefte aan een  nauw aansluitend en minimalistisch leren jas. Zwaar leer en een sterke hoofdrits werden geacht genoeg bescherming te bieden voor de jongensracers, en in de jaren zestig was de stijl, ook wel bekend als de ‘Cafe Racer’, mainstream geworden. Dit jasje is makkelijk te dragen en is erg flatterend voor je lichaam. Door te kiezen voor dikker leer, kun je lichaamsvormen ‘creëren, ‘ mocht je ergens wat volume missen. 

Bomber jack

Van twee wielen tot twee vleugels, het gebruik van leer als bovenkleding eindigt niet bij motorkleding. Piloten maakte ook graag gebruik van leren jassen. Er zijn twee belangrijke stijlen van lederen pilotenjassen: de klassieke bomberjas en de shearling aviator. Beide zijn boxy, dat diende voor warmte en bewegingsvrijheid in een cockpit, maar waar de bomber een ronde, gebreide kraag heeft, heeft de shearling aviato er een met schapenvacht voering, die kan worden vastgeknoopt voor extra warmte en comfort.