Wil jij een unieke bruidsjurk? Laat je trouwjurk ontwerpen en maken!

Jij weet precies wat je wilt, maar hebt geen tijd om allerlei winkels af te gaan op zoek naar de perfecte jurk. Of misschien heb je al een aantal keer bruidsjurken gepast. Maar de jurk die jij wil bestaat niet.

Geen paniek: dan gaan we de jurk voor je maken.

Wat voor bruidsjurk wil je? Heb je al een idee, of nog helemaal niet? Hoe je ook bij ons binnenkomt: wij gaan samen met jou kijken hoe jouw droomjurk er precies uit ziet.
Je kijkt naar stoffen en past verschillende jurken aan.
Misschien komen we er tijdens het passen achter dat jouw jurk gewoon bestaat: dan bestellen we die.

Maar veel vaker komen we erachter dat de jurk niet bestaat. We kennen na het passen en draperen van stof alle elementen van de jurk, maar de jurk waar jij blij van gaat worden bestaat nog niet.

We gaan schetsen en met jou, je trouwjurk ontwerpen!

Hoe dat in zijn werk gaat? Dit filmpje legt uit hoe we Elises jurk hebben gemaakt.

Embrace is geen gewone bruidswinkel. Behalve een boutique heeft Embrace ook een eigen ontwerpstudio en atelier, waar onze eigen couture het licht ziet. Op deze pagina kun je lezen hoe dat gaat en hoe we ook jouw wensen kunnen verwezenlijken.

Je gaat maar één keer trouwen, of in ieder geval maar één keer op deze manier. Jullie willen dat op jullie manier doen. En daarom moet je jurk ook helemaal jou zijn. Hij moet uniek zijn.

Hoe weet ik nu hoe mijn jurk eruit gaat zien?

Je denkt nu vast: Hoe weet ik nu hoe mijn jurk eruit gaat zien? Wordt het wel echt zoals ik in mijn hoofd heb? Daarom visualiseren we het ontwerp. Door tekeningen te maken, door stoffen te draperen en te spelden. Want we gaan pas aan de slag als wij weten dat jij weet dat wij weten hoe de jurk moet worden.

Maar hoe gaat het laten ontwerpen en maken van een trouwjurk nu écht?

Stap voor stap:

Van ontwerp naar creatie, stap voor stap

.

 1. Kennismaking en wensenverkenning
  We willen je graag een beetje leren kennen voor we überhaupt aan het ontwerpen en maken kunnen gaan denken. Daarom maken we een afspraak. Je krijgt een lekker kopje koffie of thee met lekkers en we gaan samen je ideeën, ervaringen en wensen bespreken. Heb je al jurken gepast? Heb je al een idee? Hoe gaat de dag eruit zien? Is de bruiloft op een landgoed buiten, in het buitenland, op een boot? Is alles op één dag, of verdeeld over meerdere dagen? Wil je tijdens het avondfeest iets anders aan? Is er nog een dag voor of na de bruiloft, waar je ook met je gasten bent?Misschien heb je een collage, of knipsels met voorbeelden van wat je mooi vindt. Misschien heb je ons al je favorieten van onze website gemaild XXLINKXXX . Ook daar kijken we naar.
  Dan gaan we jurken verzamelen die jij wilt passen, en jurken waarvan wij denken dat het een goed idee is die te passen. Misschien om de vorm, of de stof, alleen de bovenkant of het rugdetail, of alleen om uit te sluiten dat dát het zeker niet is.
  Tijdens het passen worden er al veel dingen duidelijk. Wat vind je mooi, waar voel je je sexy in? En de belangrijkste, wat Emma altijd zegt en vraagt: Waar wordt je blij van? Want je moet blij worden van je bruidsjurk.
  Misschien komen we er tijdens het passen achter dat jouw jurk gewoon bestaat: dan bestellen we die.
  Maar veel vaker komen we erachter dat de jurk niet bestaat. We kennen na het passen en draperen van stof alle elementen van de jurk, maar zoals we dat voor ons zien bestaat die nog niet. Maar geen paniek: dan gaan we de jurk voor je maken.
 2. Passen, schetsen en stoffen kiezen.
  Nu we in grote lijnen weten hoe de jurk moet worden, is het belangrijk de elementen concreet te maken. Hoe zou het eruit zien? Een deel daarvan doen we met stoffen, maar het beste kan je dit zien wanneer we een tekening voor je maken. En dat doen we dus. Hilbrand is illustrator en hij tekent hoe je jurk eruit zal gaan zien. Wat is het model? Hoe wordt de halslijn? Hoe zou de stof eruit zien in zo’n model? In de eerste schetsen krijg je daar al een heel goed beeld van. De meeste bruiden weten bij het zien van die schetsen al: ja, dit is hem!
  Ook wordt door middel van de schetsen duidelijk dat we elkaar begrijpen. En zo weet je als bruid zeker hoe je jurk eruit komt te zien. Zijn er dingen onduidelijk? Elementen van de jurk die we niet besproken hebben? Dat komt door het maken van de tekeningen allemaal aan bod. Wij leiden je, zodat je over alles zelf een keuze kan maken. Wel of geen knoopjes achter? Kantapplicaties? En waar komen die? Hoe hoog valt de hals en hoe lang zijn de mouwen? Of bij een strapless jurk: hoe is de halslijn? Sweetheart of recht? We hebben het al over de stoffen gehad bij stap 1, maar ook nu kijken we daar nog eens naar. Vind je die stof echt de mooiste, of is er nog een andere stof? Is dat kantje het mooist, of is er een andere kanten stof waar je nog blijer van wordt?
 3. Presentatie tekening en offerte
  Nu we alle details hebben besproken, en de stoffen hebben gekozen gaan wij een uitgewerkte tekening én een offerte maken. Want het is ook leuk om te weten hoeveel alles gaat kosten.
  Heb je een vastomlijnd budget? Dan heb je dat vast al aangegeven. Want alleen dan kunnen we daar rekening mee houden. Bruidsjurken laten ontwerpen kan vanaf 1500,- . Kanten jurken meestal vanaf 2500,-
  Onze offertes zijn heel transparant. Je ziet hoeveel de stof per meter kost en hoeveel meter we gaan gebruiken. Je ziet hoeveel ander materiaal er in de jurk gaat: garens en baleinen en versteviging. Ook vind je in de offerte het katoen voor de toile* terug. (Daarover straks meer). Dan zie je onze uren. Je kunt precies zien welk onderdeel van je jurk wat kost. Wil je iets veranderen? Dan kunnen we de offerte eenvoudig aanpassen.
  De tekening is ook een prachtig onderdeel van de offerte. Doordat Hilbrand jouw persoon ook probeert te treffen in de tekening, kun je je een goed beeld vormen van hoe alles er uiteindelijk uit zal gaan zien. Hilbrand beeld ook de stof uit, de stofuitdrukking en -richting, zodat je ook kunt zien hoe de jurk gaat ‘vallen’. De tekening is in kleur, zodat ook dat een goed beeld geeft van het uiteindelijke resultaat.
  “ja, dat is ‘m! Hier word ik blij van!”
  Je hebt gekozen voor je trouwjurk en bent akkoord gegaan met de offerte! We gaan alle stoffen bestellen, je maten opmeten en samen een planning maken. We plannen samen hoe vaak je wilt komen passen en wanneer.
  Veel van onze klanten rijden meer dan anderhalf uur om bij ons te komen, dus we begrijpen dat we het aantal pasafspraken dan moeten beperken. Dat doen we in overleg. We hebben minimaal drie afspraken nodig (De eerste afspraak meegerekend).
 4. Stoffen bestellen en het patroon tekenen / knippen / mouleren
  Je bent er niet bij, maar wij gaan nu aan de slag met het ontwerp, jouw unieke bruidsjurk. We beginnen met patronen tekenen. Alle patronen zijn uniek bij Embrace: voor elke klant en elke ontworpen bruidsjurk tekenen we een nieuw patroon. We maken een patroonbasis, waarin jouw maten van 3D naar 2D vertaald worden. Hierop tekenen we het ontwerp, jouw jurk uit. Dat is dus het patroon waarmee we de jurk gaan knippen uit de stof. Maar voordat we de jurk uit het luxe kant of zijde knippen, knippen we deze patroondelen eerst uit katoen. De jurk, in dat katoen, heet een toile. Toile is een woord uit de couture wereld. Van oorsprong betekent het ‘linnen doek’ in het frans. In de kleermakerij is het een testmodel, waarmee het patroon getest wordt. Dit proefmodel is wat je bij de eerste pas aangetrokken krijgt. Toiles worden nooit uit de uiteindelijke stof geknipt, want dat zou veel te duur zijn. Vaak worden ze gemaakt van linnen, katoen of neteldoek.
 5. Toile pas.
  Nu is je tweede afspraak: de eerste keer passen van de toile, jouw bruidsjurk in het katoen.
  Nu kijken we puur naar de pasvorm. Zitten alle naden waar we die willen? Is de halsijn op de goede hoogte? Mouwen goed qua lengte? Is de lijn goed, lengte goed? Het lijfje goed, te strak of misschien te wijd? Tijdens de eerste pas worden op jouw lichaam veranderingen aangebracht in de coupe. Dat noemen we mouleren. Mouleren is een woord afgeleid uit het Frans voor het vormen en draperen van stof. Moulage kan ook gebruikt worden in het ontwerpproces, om nieuwe coupes te vinden of uit te proberen.
  Op het katoen staan dingen geschreven, en pijlen getekend. Dit zijn aanwijzingen voor de valling van de stof, stofrichting en verwerking van technische aspecten aan je jurk.
  Het mooie is dat je al een beetje kan zien hoe de jurk eruit komt te zien, als je door de stof heen kunt kijken. We bespreken nog een keer alle details. Wil je nog iets veranderen? Dat kan. Dan gaan we samen kijken wat er anders moet en welke invloed dat heeft op de offerte.
 6. Uithalen v/d toile en verfijnen van het patroon / Knippen van de patroondelen uit de ‘echte’ stof / Maken van de ‘echte jurk’
  Je gaat naar huis en wij mogen weer verder. Dit deel van het proces duurt het langst. We nemen alle aanpassingen die we aan het patroon gedaan hebben over op het patroon. We passen dit aan. En nu gaan we dan toch écht beginnen: we gaan de aangepaste patroondelen knippen uit die prachtige stof die je gekozen hebt. We knippen de hele jurk, alle onderdelen en naaien het model in elkaar. Vaak laten we de rits er nog uit, of zetten we de voering nog niet vast, zodat we na de volgende pas en check je jurk mooier kunnen afmaken. Soms kunnen we daardoor ook de jurk gelijk afmaken, maar dat doen we dan in overleg.
  Zitten er veel kanten details aan je jurk? Dat zitten die nu nog niet allemaal vast. We gaan dan samen kijken hoe het kant aan je jurk gezet gaat worden.
 7. Passen van de eerste versie
  Je derde afspraak. De jurk is voor het eerst in de stof gemaakt. Nog zonder rits en zonder voering, de voering zit meestal nog los. De kanten details waarover we samen wilden beslissen zijn nog los, maar die gaan we nu, samen vastzetten. Ook nu kijken we weer: Hoe zit de jurk? Hoe voelt de jurk? Waar moet er nog iets aangepast worden? Is alles naar wens? Alles wat er aangepast moet worden schrijven we op en lopen we samen na. Jij weet dus ook precies wat we nog gaan doen.
  Kom je van ver en heb je weinig tijd? Dan kan het zijn dat we de volgende twee stappen doen terwijl je erop wacht. Dit doen we uiteraard in overleg. Misschien vind je het handig om terwijl je wacht wat te werken? Ook dat kan. We hebben internet en koffie en een platenspeler.
 8. Laatste hand leggen aan de jurk.
  Wij gaan weer aan de slag met jouw prachtige, unieke bruidsjurk. We gaan alles wat we hebben besproken en opgeschreven aanpassen/afmaken. Nu wordt het écht je trouwjurk. Geen losse draadjes meer, alles werken we netjes af.
  Kunnen we bepaalde elementen nog niet vastzetten (je had nog geen trouwschoenen, dus we konden de lengte niet afspelden)? Dan kijken we daar de volgende keer naar. Maar kunnen we alles afronden, dan gaan we dat nu doen. En dan is de jurk klaar om mee naar huis te nemen!
 9. Laatste pas en oplevering.
  De laatste keer passen! We kijken nu nog een keer: zit alles perfect? Is alles naar wens? Loopt de jurk goed, zit de jurk lekker? Misschien is er nog een los draadje dat afgeknipt moet, maar verder: de jurk is klaar!
  Nu kan er getrouwd worden!

Voor andere vragen o.a. over onze werkwijze: vaak gestelde vragen

Contact

Voor vragen kunt u ons bellen of een mail sturen